пʼятницю, 7 травня 2021 р.

#чугуївпамятає

 Гарашко Григорій Йосипович,  рік народження – 1925. Місце народження – Україна,  Харківська обл., Печенізький р-н,  с.Борщова. Дата призову – 10.02.1943. Військова частина: 138гвардійський стрілецький полк 48гвардійської стрілецької дивізії. Військове звання Гв. Червоноармієць. Нагороджений медаллю « За відвагу» Наказ підрозділу №17от 23.09.1943 . Виданий: 101 гв.сп.35 гвв. КСД 6 Південно- Західного фронту. 

ДЛЯ ПОДВИГУ ЗАБУТТЯ  НЕМАЄ!

Мій батько Гарашко Григорій Йосипович  1925 року народження пішов на війну коли йому виповнилося тільки вісімнадцять, на початку 1943року.

Григорію Йосифовичу пощастило – він потрапив до тих трьох відсотків,

хто повернувся з війни. Поранений, інвалід, але живий. Він зміг «побудувати будинок, посадити дерево, і виростити сина». Я народилася через десять років після Великої Перемоги. Іронія долі – 22 червня. Батько дожив до 62 років. Я до цих пір пам'ятаю його розповіді про війну: про страшну переправу через Дніпро. Про той бій, коли треба було «взяти висоту», на якій з дзоту їх поливав свинцем фашистський кулемет. Гвардійці  піднімалися в атаку, але вона захлиналася під вогнем ворога. Декілька  відважних бійців намагалися знищити кулемет, але назавжди залишилися лежати під тією висотою.  Батька поранило, але  йому все-таки, вдалося ближче підповзти до того клятого дзоту і закинути гранату. Кулемет замовк, висоту було  взято. Батька віднесли до медсанбату. Потім був госпіталь. Одну кулю  вдалося  витягнути, а  друга, пройшовши через перенісся, назавжди позбавила його ока. За цей бій батько був нагороджений медаллю «За відвагу».

Я хочу, щоб не дивлячись на час, люди не забували тих, хто віддав своє життя щоб ми зараз жили.

                                                                                Вербовська (Гарашко) Надія.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар