неділю, 25 квітня 2021 р.

 

Хліба нам родять.

                      Йдуть до школи діти.

                      І за минулим тисне душу щем.

                      Ми любимо. Живемо.

                      Ти чуєш, світе?

                     Чорнобилем помічені, живем! 

Минуло 35 років з моменту аварії  на ЧАЕС, із тих квітнево-травневих днів 1986 року, коли йшла битва незахищених людей з радіацією. Дні самопожертви, дні страху, які вразили весь світ.

День вибуху четвертого реактора на ЧАЕС міг би стати останнім днем для України, якби у вогнище палаючого ядерного кратера не кинулися, жертвуючи собою, прип’ятські пожежники й нічна зміна станції. За кілька годин їх, спалених радіацією, замінять інші. А потім лік тих, які замінятимуть, піде вже на  тисячі. На десятки тисяч. Аж доки вони не вгамують шал  катастрофи. I буде ім’я їм, не знане досі у світі, – ліквідатори. I буде визнано, що мужність їх не мала прецеденту.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.

 Кажуть, час лікує. Через 24 тисячі років людство зможе забути про ту «мирну» атомну катастрофу, тому що це – час повного розпаду стронцію й цезію. З них ми прожили 35 років…

Чорнобиль змінив життя мільйонів, а наслідки Чорнобильської катастрофи будуть з нами ще багато століть. Але хочеться вірити, що людство засвоїло цей урок



Немає коментарів:

Дописати коментар