пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

Мужність і відвага крізь покоління.

  Зустріч з ветеранами афганської війни  (до 32-річниці виведення військ з Афганістану)

 12 лютого 2021 року, уже традиційно,  бібліотека – філія мікрорайону «Дружба»  зустрічає в  стінах бібліотеки своїх друзів ветеранів афганської війни.

У ці лютневі дні, напередодні Дня виведення військ із Афганістану, усім шураві, незалежно від посади та чину, необхідні зустрічі з фронтовим минулим, відчути міцне плече один одного, поспілкуватись і послухали свої пісні справжні, чесні та відверті. Було  вирішено провести зустріч; не так, як завжди: традиційно помпезно, в концертній залі, а тихо й з болем, проте       по-сімейному затишно.

З цікавістю і захопленням слухали спогади афганців  учні ЗОШ№ 7 (керівники Сокрут Алла Миколаївна і Яременко Анна Валеріївна).   Хвилювання гостей не залишило байдужим нікого і передалось усім присутнім. І оце духовне єднання зали ще раз підтвердило, що подібні виховні заходи дуже актуальні і мають величезне виховне значення для молоді, вчать мужності, змушують підростаючу юнь замислитись над власною життєвою позицією.

 Наші друзі ветерани – афганці  Швидкін Віктор Леонтійович, Усенко Сергій Іванович, Гайченя Іван Адамович ділися своїми спогадами, говорили чесно та відверто, але, в той же час так, щоб не поранити тими згадками дитячі душі. У залі панувала промовиста тиша, яка свідчила про те, що кожне слово гостей відгукнулося розумінням і небайдужістю у молодих серцях.

Солдати не обговорюють накази. Вони їх виконують. Там, в ущелинах і на перевалах гористого Афганістану, воїни-інтернаціоналісти довели: вони гідні продовжувачі слави ветеранів Великої Вітчизняної війни, вони – умілі їх учні.
Неможливо переоцінити вклад ветеранів афганської війни у справу виховання підростаючого покоління. У цьому, мабуть, і полягає спадкоємність поколінь, коли власним досвідом, іноді гірким, навчають, радять та застерігають від ймовірних помилок 

Ветерани довели молоді, що слово – патріотизм – це не пусті лозунги, це справжня любов до Батьківщини і відданість Вітчизні.

Ми  не поділяємо  думку тих, хто вважає, що немає рації рушити могильне каміння та турбувати минуле, нічого доброго з цього все одно не вийде, але ми впевнені, що багато чого корисного зберігає пам’ять і ми повинні її почути «із перших вуст», безпосередніх очевидців «афганської» війни. Час ще дасть оцінку цієї війні. Але якою б вона не була, вона ніколи не торкнеться вас, справжніх героїв, які в сивих горах, на чужій землі виконували наказ Вітчизни.

Ви прийняли бойове хрещення на війні, тож ми  впевнені, що й у цивільному житті немає планки, яку б не могли здолати воїни.

Наприкінці заходу бібліотекарі провели бесіду біля книжкової виставки «Афганістан. Відголоски пам’яті», яка містить художню та документальну літературу про долю учасників тієї страшної війни - втрати і біль, а водночас славу і гордість, які мають одну назву - Афганістан…

 










 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар