середу, 15 лютого 2017 р.

СПОГАДИ ПРИХОДЯТЬ, МОВ ТИХЕ ЗІТХАННЯ

 28-й річниці виведення військ з Республіки Афганістан присвячується..
  О, Україно! Ніжно пригорни
 Усіх живих своїх синів, як мати,
         Щоб ми уже не бачили війни,
         Не чули щоб ніколи звук гармати .

14 лютого 2017 року  бібліотека – філія м-ну « Дружба»  в приміщенні актової зали ЗОШ№7, напередодні 28-ої річниці з дня виведення обмеженого контингенту  наших військ з Афганістану, в честь Дня вшанування учасників бойових дій на  території  інших держав, зібрались щоб теплими словами вдячності подякувати нашим землякам, ветеранам локальних  війн, за чесне виконання військової присяги  при виконанні інтернаціонального обов’язку в  інших державах
На цю зустріч було запрошено ветеранів афганської війни:
1.МІЛЬКО СЕРГІЙ ДМИТРОВИЧ- учасник бойових дій в Афганістані, сержант запасу, кавалер медалі  «За відвагу».
2.ПАЗІЙ АНДРІЙ ІВАНОВИЧ- учасник бойових дій в Афганістані, полковник запасу, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС.
3.ЖОЛТІКОВ ЮРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ - учасник бойових дій в Афганістані, рядовий запасу, кавалер медалі « За бойові заслуги»,
 медаль «За охорону Державного кордону».
4.БІДНОВ МИХАЙЛО ГЕННАДІЙОВИЧ - учасник бойових дій в Афганістані, полковник запасу, кавалер ордена « За службу Батьківщині», учасник ліквідації аварії на ЧАЕС.
5. ШВИДКІН ВІКТОР ЛЕОНТІЙОВИЧ- учасник бойових дій в Афганістані, полковник запасу, кавалер медалі «За бойові заслуги».
6.БІЛЯЄВ ВОЛОДИМИР РУВИМОВИЧ- учасник бойових дій в Афганістані, прапорщик запасу, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС.
З давніх-давен український народ підтримує священну традицію – вкарбовувати у свідомість прийдешніх поколінь пам’ять про бойові подвиги кращих синів і дочок, які сповна виконали свій військовий обов’язок.
 Солдатам афганцям випав щасливий квиток – їм випало  жити. Вони повернулись до рідного дому, впорядковують рідну українську землю. Кожен із них нагороджений орденами і медалями. Кожен із них найкраще розуміє цінність людського життя і сутність мирного існування, кожен знає як боляче оплакувати втрати, кожен із них чесний перед власною совістю і світлою пам’яттю.

Правда про Афганську війну… Вона різна. Нерідко хвороблива й гірка. 28 років, що пройшли, об'єднали колишніх бійців-інтернаціоналістів у одну родину, де біль одного віддається болем в інших, а радість стає загальним почуттям.  І ми раді, що до їх братства ми маємо безпосереднє відношення. Ми пишаємося їхньою дружбою.
 В залі також були присутні батьки ветеранів- афганців- Пазій Іван Дмитрович, та сестра –двійняшка Ольга Олексіївна, загиблого в Афганістані нашого земляка Карманова Олександра Олексійовича.
Наша пам’ять до цього часу, свято зберігаючи подвиг батьків і дідів у Великій Вітчизняній війні, назавжди ввібрала в себе і новий біль афганських втрат.
Болем у серці відгукувались у присутніх слова віршів, які виконували учні школи .
Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих в Афганістані  воїнів, зазначивши, що з нашого міста 11 родин отримали гірку звістку, про загибель своїх рідних. Ми згадали їх імена.
  Наші гості не багатослівні, їм краще взяти до рук гітару та заспівати,  щоб згадати непрості хвилини життя, пригадати загиблих побратимів і пекло війни. Кожна їхня пісня не просто текст, а пережитий особисто біль, втрата, скупа чоловіча сльоза.
Вітала героїв, дарувала їм пісні юна зірочка Чугуєва Дарина Сладких з дитячої музичної школи , керівник Ніна Миколаївна Мірущенко .
Лише пам’ять і вдячність нащадків, можуть подарувати крихітну посмішку воїнам-афганцям, які ніколи не стануть колишніми, оскільки знають ціну мирному небу та спокійним дитячим снам.
Вище підіймаймо стяг Пам’яті! Щоб ніхто в світі не зміг зробити вигляду, ніби він забув, як втрачали найдорожчих людей, забув, як чекали першого дня без війни.   Найвищою  ж нагородою для тих, хто уцілів, є життя,  для загиблих – пам’ять.
Традиційна зустріч відбулася, як завжди  в теплій дружній обстановці.
 На закінчення були висловлені побажання  миру і злагоди,щоб біль війни назавжди залишилась в минулому, щоб мирне життя було наповнене щастям, добробутом, та впевненістю у завтрашньому дні.




Немає коментарів:

Дописати коментар